Končno smo našli odgovor na vprašanje “Ko to tamo peva” – bili smo slovenci (CEC Neum, 10. 5. – 12. 5. 2019)

 In Ljubljana, Maribor

Drugi vikend v maju je za IAESTE člane minil v znamenju Centralne evropske konvencije ali na kratko v znamenju CEC-a. Gre za pomemben dogodek, ki povezuje vse države članice Centralne evropske regije in se zgodi dvakrat letno, spomladi in jeseni. Tokrat je potekal že 41. CEC in sicer v obmorskem mestecu Neum, v Bosni in Herzegovini. Celokupno se je dogodka udeležilo 165 udeležencev in prostovoljcev . Slovensko delegacijo je zastopalo kar 21 članov iz obeh lokalnih komitejev IAESTE LC Ljubljana in IAESTE LC Maribor.

Petkovo dogajanje se je kot že običajno pričelo s sestankom članov CER Management Team-a in CER predstavnikov držav članic. Letos so se sestanka udeležile tudi tri naše članice. Ostali člani pa so petkovo sončno popoldne izkoristili predvsem za druženje ob obali in odkrivanje mesteca Neum. Po večerji pa je sledila tudi uradna otvoritev 41. CEC-a, na kateri so se nam pridružili še drugi člani slovenske posadke, ki so se na pot podali nekoliko kasneje. Skupaj smo petkovo dogajanje zaključili v plesnih ritmih in s prijetnim kramljanjem s starimi ter novimi prijatelji.

V soboto so čez dan potekale delavnice, preko katerih smo lahko pridobili številne koristne napotke o organizaciji večjih dogodkov ali projektov, o tem kako učinkovito voditi svoj lokalni komite ali katero drugo večjo skupino, potem tudi o tem, kaj je pomembno za učinkovito in zanimivo promocijo društva ali dogodka ter še o marsičem drugem. Preko diskusij in praktičnih nalogic smo si udeleženci delavnic lahko izmenjali številne izkušnje in znanja, ki bodo gotovo pripomogla k učinkovitejšemu delovanju IAESTE tako na nacionalnem kot tudi na mednarodnem nivoju.

Kljub natrpanem urniku pa smo si seveda uspeli odtrgati tudi nekaj časa za oddih. Nekateri so celo zbrali dovolj poguma in zaplavali v morju, drugim malo manj pogumnim pa so do morja pomagali ostali člani. 😉 Sproščenemu posedanju ob obali in nastavljanju toplim sončnim žarkom pa se tako ni mogel odreči prav nihče.

Prijetno sobotno vzdužje se je nadaljevalo tudi v večer, ko smo 41. CEC obeležili z že tradicionalno mednarodno večerjo, ko se je vsaka država članica Centralne Evropske regije predstavila s svojimi značilnimi pijačami in jedmi. Tukaj si imel priložnost na enem mestu izkusiti oz. začutiti vsaj majhen delček vsake posamezne kulture. Še večji čar te noči pa je morda v tem, ko so se vse države povezale v eno kulturo, IAESTE kulturo, ki je skupaj ob plesu in petju rajala še do zgodnjih jutranjih ur.

Nedeljsko jutro pa je prineslo čas za slovo. Po zajtrku in zaključnemu govoru je bil 41. CEC tudi uradno zaključen. Sicer utrujeni in neprespani, a bogatejši za obilico nepozabnih doživetij, novih prijateljstev in lepih spominov, smo zapustili Neum. V deževni nedelji smo se vračali nazaj v Slovenijo, v mislih pa smo že kovali nove ideje in zamisli za naslednji, 42. CEC, ki ga bomo jeseni gostili pri nas.

– Janja Murn

Recent Posts