CEC Kope (25.-27. 2019)

 In Ljubljana, Maribor, Novice

Zadnji vikend v oktobru smo imeli Slovenci čast gostiti IAESTE člane iz različnih držav na že 42. Centralni evropski konvenciji oziroma CEC-u. CEC je tridnevni dogodek na katerem se lahko člani IAESTE društev Centralne Evrope spoznamo, povežemo in izmenjamo ideje. Dogodek izmenjujoče organizirajo države centralno evropske regije in poteka dvakrat na leto – spomladi in jeseni. Da bi prijateljem iz tujine predstavili lepo slovensko naravo smo jesenski dogodek organizirali na smučišču Kope, ki se nahaja na najvišjem delu Pohorja. Da smo se pravilno odločili smo vedeli že ko smo prispeli, saj nas je pričakalo sončno vreme in čudoviti razgledi. Celokupno se je dogodka udeležilo 182 udeležencev, dogodek pa je pomagalo uresničiti kar 23 slovenskih prostovoljcev iz lokalnih komitejev IAESTE LC Ljubljana in IAESTE LC Maribor.

Kot organizatorji smo petek pričeli delavno saj smo morali poskrbeti za opremo prostorov za delavnice, za registracijo in dobro počutje naših gostov. Kljub delavnemu vzdušju pa smo že prvi dan izkoristili za druženje in sklepanje novih prijateljstev. Uradna otvoritev CEC-a se je pričela po večerji, kjer smo po uradnih otvoritvenih govorih gostom predstavili humoristični šov Holcerijo. V šovu so se lahko pobližje spoznali in sodelovali pri starih gozdarskih opravilih s starimi orodji.

Zatem smo udeležence povabili na prvo večerno druženje, ki je bilo posvečeno slovenski čebeli, kranjski sivki – ta je bila letos tudi osrednja podoba našega logota. Organizirali smo čebeljo zabavo, na kateri smo udeležencem razdelili ročno izdelane čebelje tipalke. Njihov namen je bil povezati udeležence, poleg tega pa je bila to tudi izjemna priložnost za druženje in ustvarjanje nepozabnih fotografij. Večer smo preživeli v dobri družbi, plesu in petju ter  sklenili marsikatero novo prijateljstvo.

Naslednje jutro smo prostovoljci začeli že ob sedmih zjutraj, saj smo morali poskrbeti še za zadnje malenkosti pri pripravi delavnic, ki so potekale skozi cel dan. Na delavnicah so izkušeni člani IAESTE družine na udeležence prenesli številne koristne nasvete glede organizacije dogodkov in projektov, učinkovitega vodenja posameznih komitejev, udeležbe na IAESTE praksi, pa tudi kako napisati zanimiv CV, narediti dober LinkedIn account, kaj iščejo delodajalci, ko zaposlujejo in še veliko več. Na delavnicah so se lahko udeleženci s kratkimi primeri tudi praktično lotili zastavljenih problemov in pridobili izkušnje in znanje, ki sta uporabna tako pri nadaljnjem razvoju organizacije, kot tudi pri osebnostnem razvoju posameznih IAESTE članov.

Seveda smo poskrbeli, da so se naši gosti med delavnicami lahko tudi oddahnili in uživali v enem zadnjih sončnih vikendov tega leta ob prijetnem klepetu s prijatelji iz vseh koncev srednje Evrope.

Dan smo zaključili z že tradicionalno mednarodno večerjo, kjer se posamezne države članice predstavijo z značilnimi dobrotami svojih držav. Večerja je bila pravo kulinarično doživetje, saj smo imeli priložnost na enem mestu poskusiti značilne jedi in pijače več kot 10 držav članic Centralne Evrope. Otvorili smo jo z nastopom folklorne skupine, ki je na plesišče spravila tudi udeležence in skupaj smo se zavrteli v ritmih polke. Zabava se je nadaljevala pozno v noč, ob dobri družbi novih in starih prijateljev, pa je čas kar prehitro minil. Kot vedno pa je potekala tudi tradicionalna kraja zastav, kjer smo Slovenci dosegli absolutno zmago, ko nam je uspelo pridobiti kar šest zastav drugih držav članic.

Ker pa se mora vse enkrat končati pa je tudi nas pričakalo nedeljsko jutro, kjer smo se po zajtrku poslovili od novih in starih prijateljev in se po uspešno zaključenem CEC-u tudi sami odpravili domov. Organizacija CEC-a je bila res nepozabna izkušnja, ki nas je zbližala tako s preostalimi slovenskimi prostovoljci, kot tudi z drugimi člani naše ogromne IAESTE družine. Nestrpno že pričakujemo naslednji CEC, ki bo spomladi na Češkem, kjer bomo imeli priložnost ponovno videti stare prijatelje in ustvariti nova poznanstva, ter skovati nove, nepozabne spomine.

— Katarina van Midden

 

 

Recent Posts