ČLANSTVO

KAJ MI ČLANSTVO OMOGOČA?

Študent, si naš član? S pridružitvijo IAESTE postaneš član enega izmed lokalnih komitejev IAESTE Slovenija (Ljubljana ali Maribor), istočasno pa se pridružiš mreži IAESTE a.s.b.l., ki združuje več kot 90 držav sveta.

Ponuja se ti morje priložnosti izkušenj v tujini in doma. 

clanstvo

KAKO?

1. Postaneš aktiven član enega izmed lokalnih komitejev: LC Ljubljana ali LC Maribor.
2. Pridobiš mehke veščine in prevzemaš odgovornosti v skupini (med bodočimi strokovnjaki tehničnih ved).
3. Greš na praktično usposabljanje (strokovno prakso) v tujino.
4. Sestankuješ z ljudmi iz 5 različnih držav hkrati.
5. Obiskuješ različne mednarodne dogodke.
6. V enem večeru doživiš kulinarično izkušnjo iz več kot 15 držav.
7. Potuješ. Se učiš. Padaš. Vzpenjaš se in se bogatiš.

Za karkoli od tega se moraš najprej prijaviti preko obrazca oziroma se oglasiti v naši pisarni (Ljubljana ali Maribor):

Zakaj IAESTE?

IAESTE je v vsaki državi vezni člen med študenti, delodajalci in univerzami.
MI POSKRBIMO, da pridobiš seznam razpoložljivih praks, zberemo in posredujemo tvojo prijavo v tujino, komuniciramo z IAESTE glede stanja tvoje prijave in ti posredujemo odgovor. V primeru intervjuja s podjetjem te obvestimo tudi o tem. IAESTE pripravi ustrezno dokumentacijo za sprejetje, v državi prejemnici pa v večini primerov poskrbijo za nastanitev, te povežejo z lokalnimi komiteji (drugimi IAESTE študenti), predstavijo delodajalcu, poskrbijo za družabne aktivnosti in socialno vključitev.

PRAKSA

 • Kje?

  IAESTE ti omogoča strokovno prakso v tujini. Države članice so navedene na spletni strani krovne organizacije IAESTE a.s.b.l.: www.iaeste.org.

 • Koliko časa?

  Trajanje prakse je od 6 do 52 tednov.

 • Kdo?

  Prakse so namenjene predvsem študentom naravoslovnih in tehniških ved, med njimi pa se pojavi tudi kakšna za družboslovca (ali raje jezikoslovca, ekonomista ipd.).

 • Plačilo?

  Vse prakse so plačane, plačilo krije vsaj stroške bivanja v tuji državi. Prevoz v državo oziroma mesto opravljanje prakse in nazaj v vsoto plače NI vključen.

Prakse so del izmenjave, ki poteka v različnih oblikah:

REDNE PRAKSE
REDNE PRAKSE
... temeljijo na principu bilateralne izmenjave, pridobimo jih po udeležbi na generalni konferenci konec januarja. Te prakse so rezervirane samo za slovenske študente. To pomeni, da je ena prijava poslana oz. posredovana enemu delodajalcu.
NAKNADNE PRAKSE
NAKNADNE PRAKSE
... razpisana mesta za študente po generalni konferenci (okrog marca pa do konca študijskega leta), ne temeljijo na principu bilaterale, ampak na način kompeticije. Delodajalec prejme prijave iz celega sveta in se na koncu odloči, katerega študenta bo sprejel.
REZERVIRANE PRAKSE
REZERVIRANE PRAKSE
... v primeru, da si prakso v tujini našel sam, ti IAESTE pomaga pri urejanju dokumentacije.

Rok za prijavo na redno prakso je v začetku decembra. Naknadne prakse se objavljalo sproti od aprila pa vse do konca študijskega leta.

Za redne prakse potrebuješ pozitivno opravljen test iz tujega jezika (angleški), ki ga organiziramo v decembru.

Sam si moraš urediti zdravstveno zavarovanje in prevoz do države, kjer boš opravljal prakso.

Redna praksa

Prijava na redno prakso v študijskem letu 2017/2018 se je z 10. decembrom zaključila. Od aprila naprej se člani lahko prijavite na objavljene naknadne prakse .

Člani, ki se do 10. decembra prijavite na redno prakso, morate do 5.
januarja (rok je bil podaljšan)
 zbrati naslednje dokumente:

 • potrdilo o vpisu v angleščini

 • izpisek ocen in povprečja vseh let študija v angleščini

 • CV (življenjepis) v angleščini

 • priporočilno pismo v angleščini (ni nujno)

 • motivacijsko pismo v angleščini

 • skeniran potni list ali osebno izkaznico (stran s sliko in podatki)

Vsi dokumenti naj bodo skenirani, zbrani v enem pdf dokumentu (Priimek_Ime.pdf) in poslani na naslov: outgoing@iaeste.si

Točno določeno prakso izbereš konec januarja. O ostalih dodatnih podrobnostih boste prijavljeni člani dovolj zgodaj obveščeni!

Po izbiri te bomo predvidoma do konca februarja obvestili, če si izbran za prakso in katero.

Če si izbran za redno prakso, je potem potrebno čimprej …

… oddati popolno prijavo na prakso, kar poleg prej poslanih dokumentov obsega še posodobljeno motivacijsko pismo, namenjeno izbranemu delodajalcu, ter potrdilo o opravljenem testu iz angleščine.

… prispevati mednarodno članarino (150€) in kavcijo (50€). Slednja služi kot jamstvo, da boste na prakso res šli ter tudi po praksi opravili vse obveznosti; po tem dobite kavcijo povrnjeno.

Naknadna praksa

Kot član se lahko prijavljaš na naknadne prakse, ki se objavljajo aprila pa do konca študijskega leta.
Spremljanje objav naknadnih praks si omogočiš z včlanitvijo v IAESTE.

Tudi pri naknadnih praksah je potrebno zbrati dokumentacijo kot pri rednih praksah (zgoraj), ter v primeru posredovanja tvoje prijave delodajalcu prispevati za mednarodno članarino in kavcijo. Podrobnosti v zvezi z naknadnimi praksami bodo bolj podrobno razložene, ko bodo te aktualne (v začetku aprila).

Portal praks z novim študijskim letom ni več aktiven in dostopen.

Kakršna koli vprašanja v zvezi s praksami nam lahko pošljete na outgoing@iaeste.si.

FAQ

Zamudil sem rok za prijavo na prakso. Ali se še lahko prijavim?

Če si zamudil prijavo na redne prakse in test angleščine, potem redne prakse žal niso dostopne zate. Marca ponavadi zacnemo objavljati naknadne prakse, na katere pa se seveda kot član lahko prijaviš.

Imam certifikat iz znanja angleščine. Ali moram kljub temu pisati IAESTE test?

Da.

Ali lahko dobim Erasmus+ štipendijo za prakso?

Če ti Erasmus+ odobri štipendijo, zakaj pa ne? Vsekakor pa vedi, da je to tvoja skrb. Mi ti pomagamo pri urejanju IAESTE prakse, vse ostalo pa je v tvoji domeni.

Sem doktorski študent. Ali se lahko prijavim na prakso?

Načeloma naše prakse niso za doktorske študente. Redko se najde kakšna izjema.

faq_white
Lahko skrajšam ali podaljšam trajanje prakse; lahko praksa sega izven obdobja, ki ga je določil delodajalec?

Ob prijavi na prakso se drži razpisanega obdobja in dolžine trajanja prakse.

Kakšna je plača?

Vse IAESTE prakse so plačane! Minimalno plačilo je tolikšno, da si lahko z njim pokriješ življenjske stroške bivanja v določenem mestu/državi. IAESTE ti običajno pomaga poiskati stanovanje, plačaš pa ga seveda sam.

Sem vpisan na drugo univerzo (ne Ljubljana in ne Maribor). Ali se še vedno lahko včlanim in grem preko IAESTE na prakso v tujino?

Lahko.

DEJAVNOSTI

Člani IAESTE se skozi vse leto udeležujemo številnih mednarodnih dogodkov, kariernih sejmov, konferenc…

CEC

Central European Convention – Srednjeevropska konvencija
Dvakrat na leto se srečamo z 200 člani IAESTE iz bližnjih držav, vsakič v drugem mestu. Vsakemu članu je zelo žal, če se konvencije ne udeleži.

JUMP
JUMP

Join Us to Motivate People!

Mednarodni dogodek za novejše člane, super za hitro spoznavanje IAESTE po svetu in vseh možnosti, ki jih ponuja.

LEAP
LEAP

LCs of Europe Are Partners

Mednarodni dogodek za izkušene člane in članice, ki povezuje in izboljšuje IAESTE okoli sveta.

CONNECT
CONNECT

Connect Conference
Letna konferenca članic Connect regije, povabljeni pa smo tudi mi, da spoznamo člane IAESTE in njihovo delovanje v Severni in Zahodni Evropi.

LETNA KONFERENCA
LETNA KONFERENCA

Letno srečanje vseh aktivnih IAESTE držav, kjer se med drugim izmenja prakse za vas!

 

POLETNI VIKENDI
POLETNI VIKENDI

Ti je poleti dolgčas? Potem so poletni vikend prav zate! Vsako leto številni lokalni komiteji IAESTE organizirajo različne zabavne dogodke za vse IAESTE člane!

IAESTE pa je vsekakor odlična priložnost za vse tiste, ki bi si želili spoznati ljudi iz najrazličnejših koncev sveta, saj se poleti družimo s tujimi študenti, ki v Sloveniji opravljajo IAESTE prakso.

IZKUŠNJE NAŠIH ČLANOV

 • Bila je res neverjetna izkušnja, ki jo toplo priporočam. Poleg samega strokovnega znanja imaš enkratno priložnost spoznati državo, ljudi,  njihovo kulturo. Vse omenjeno se močno razlikuje od naše, evropske kulture. Ljudje so bolj sproščeni, veseli, vedno polni optimizma, volje do življenja.

  Karina
  Karina Lokacija prakse: Araraquara, Brazilija
 • Praksa je bila zame definitivno zelo zanimiva izkušnja - od tega, da sem prvič sama živela v drugi državi, novih delavnih izkušenj, mednarodnih poznanstev, do številnih izletov, kljub katerim sem zaradi plače bila na koncu poletja še vedno v plusu. Je izkušnja, ki bi jo definitivno ponovila in moram priznati, da mi je bilo zadnji dan, ko je prišel čas za zadnje kosilo s sodelavci, kar malo težko se posloviti od vseh.

  Monika
  Monika Lokacija prakse: Kaiserslautern, Nemčija
 • Izkušnja mi je razširila obzorje na področju inovacijskega managementa in me ogromno naučila. Naučil sem se drugačnih, zame primernejših metod dela ter pridobil specializirano znanje, tesno povezano z mojim interesnim področjem.

  Boris
  Boris
 • Ekvador skupaj z Galapaškimi otoki je raj na zemlji, saj ima ogromno ekosistemov na relativno majhni površini. Lahko se odpraviš na vulkan, v Amazonijo, v bolj sušne predele na jugu, na obalo, v hribe, na jezero, na slap,... Možnosti je res nešteto! Jaz sem se imela res lepo in vsekakor se bom tja še vrnila.

  Nataša
  Nataša Lokacija prakse: Quito, Ekvador
 • Ko greš na prakso preko organizacije IAESTE je super to, da nisi sam postavljen v novo okolje ampak je tam vedno nekdo na kogar se lahko obrneš. V splošnem nedvomno super izkušnja.

  Maruša
  Maruša Lokacija prakse: Malta
 • IAESTE Linz je vsako sredo organiziral neke vrste mednarodno večerjo, kjer je vsako sredo drug praktikant kuhal tradicionalno hrano iz svoje države za vse ostale praktikante in IAESTE Linz člane. Na ta način smo se praktikanti in člani podružili in spoznali med sabo.

  Gorazd
  Gorazd Lokacija prakse: Linz, Avstrija
 • Na splošno takšno izkušnjo močno priporočam, saj lahko spleteš mrežo novih poznanstev in prijateljstev. Hkrati pa je praksa preko IAESTE najenostavnejši način prakse v tujini, saj imaš vedno nekoga na katerega se lahko obrneš, ko potrebuješ pomoč ali pa ko zgolj potrebuješ nasvet kje imajo najboljšo pivo.

  Hermina
  Hermina Lokacija prakse: Praga, Češka